Παλαιό και νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, σε μία έκταση 17 στρεμμάτων, στην οδό Μεσσαπίων στο κέντρο της Χαλκίδας.Το Εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας περικλείεται από τις οδούς Προαστείου, Μεσσαπίων, Πήλικα, Γαζέπη και Καρακλέων. Είναι από τα πιο σημαντικά και ιστορικά Εβραϊκά νεκροταφεία της Ελλάδας καθώς περιέχει τάφους που χρονολογούνται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας (15ος αιώνας).

Οι τάφοι του 15ου και 16ου αιώνα που συναντά κανείς στο νεκροταφείο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι χτισμένοι με τη μοναδική για την Ελλάδα μορφή με θολωτή κατασκευή στο σημείο ταφής του κεφαλιού ενώ στο μπροστινό μέρος τους έχουν άνοιγμα για να επιτρέπει την εισαγωγή μίας πέτρας μνήμης. Σε αυτή την μικρή εσοχή της κατασκευής έχουν βρεθεί εβραϊκές επιγραφές των προηγούμενων αιώνων.

Εντός της εβραϊκής πίστης, είναι σύνηθες κάποιος να αφήσει μια μικρή πέτρα στον τάφο. Ο επισκέπτης τοποθετεί την πέτρα στον τάφο με το αριστερό του χέρι. Η τοποθέτηση της πέτρας μνήμης στον τάφο λειτουργεί ως ένδειξη στους άλλους ότι κάποιος έχει επισκεφθεί τον τάφο αλλά και δίνοντας συμβολικά στον νεκρό την άδεια να αναχωρήσει και παρέχοντας ένα αίσθημα ολοκλήρωσης.

Από το 1990-2000 έγιναν οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των παλαιών τάφων. Αναστηλώθηκαν περίπου 600 τάφοι. Μέσα από τις επιτύμβιες στήλες, οι περισσότερες από τις οποίες αναφέρονται σε ραβίνους, αποκαλύπτεται ότι η Κοινότητα αποτέλεσε ένα μικρό πνευματικό κέντρο, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της σαν μικρό ΤΣΦΑΤ (πνευματικό και καβαλιστικό κέντρο στο βόρειο Ισραήλ), τίτλο που κατείχαν κοινότητες όπως της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Λόγω των πρόσφατων ανασκαφικών εργασιών ανακαλύφθηκαν οι τάφοι των μεγάλων Ραβίνων και Καβαλιστών.

Οι περισσότεροι από τους τάφους του 16ου αιώνα είχαν διαλυθεί και οι επιτύμβιες στήλες έχουν ενσωματωθεί στα τόξα πάνω από τα παράθυρα της Εβραϊκής Συναγωγής της Χαλκίδας.

Μια σειρά από άλλες επιτύμβιες στήλες στη συναγωγή βρέθηκαν κατά την κατεδάφιση των παλαιών ενετικών οχυρώσεων της Χαλκίδας.

Έχει καταγραφεί ότι οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να βοηθήσουν στην κατασκευή αυτών των οχυρώσεων του 14ου αιώνα, χρησιμοποιώντας υλικό από το δικό τους νεκροταφείο.

Μέσα από τις στήλες του Εβραϊκού Νεκροταφείου αποκαλύπτεται ακόμα ότι ένας μεγάλος αριθμός Ισπανό-Εβραίων εγκαταστάθηκε στην Κοινότητα της Χαλκίδας, που δεν αφομοίωσε όμως το ρωμανιώτικο στοιχείο. Παρόλα αυτά, είναι βέβαιο, ότι συνετέλεσε τα μέγιστα στην πνευματική και οικονομική άνθιση της Κοινότητας.

Στον χώρο του νεκροταφείου υπάρχει η αίθουσα νεκρικών τελετών, το πλυντήριο, το σπίτι του φύλακα κι ένα παλιό κτίσμα το οποίο ανακατασκευάστηκε και πρόκειται να στεγάσει τα ευρήματα του νεκροταφείου σαν Μουσείο.

Το κτίσμα αυτό ήταν το πρώτο σπίτι του φύλακα, την ανέγερση του οποίου χρηματοδότησε το 1897 ο Φερδινάνδος Ρότσιλδ, όταν επισκέφτηκε τη Χαλκίδα. Το φθινόπωρο του 1999 έγινε η τελετή τοποθέτησης της Μεζουζά στο ανακαινισμένο κτίσμα.

Στον εξωτερικό χώρο και επί της οδού Μεσσαπίων έχει αναγερθεί Μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος,το οποίο πλαισιώνεται από τις προτομές των μακαριστών Μητροπολίτη Γρηγόριου και Συνταγματάρχη Φριζή.

αρχαία, Εβραϊκό νεκροταφείο, Χαλκίδα, euraiko nekrotafeio, xalkida, αξιοθέατα, εύβοια, arxaia, arxea, axiotheata, evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Μεσσαπίων

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης