Το Φαράγγι του Νηλέα (Αράπη), βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή μεταξύ των χωριών Στράφοι – Αμέλαντες – Αγία Άννα – Παλαιόβρυση – Κεράμεια. Η ονομασία προέρχεται από τον ποταμό Νηλέα, που διασχίζει το φαράγγι. Οι πήγες του ξεκινούν ψηλά από το χωριό Κερασιά ενώνεται με τον Κηρέα και εκβάλουν στο Αιγαίο Πέλαγος στην παραλία της Κρύας Βρύσης στην αρχαία Κήρινθο. Αναφορές στον πόταμο υπάρχουν από τον Όμηρο, ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα, τα πρόβατα που έπιναν από το νερό του Κηρέα γεννούσαν άσπρα, ενώ τα πρόβατα που έπιναν από τον Νηλέα γεννούσαν μαύρα.Ο ποταμός Νηλέας κατά την μακροχρόνια διαδρομή του διαμόρφωσε το σχήμα των εκεί λόφων και βουνών σε μια άγρια με βράχους συνεχόμενη χαράδρα με το ύψος των δύο πλευρών να φτάνει μέχρι τα 80 μέτρα.Το μήκος του φαραγγιού έχει υπολογιστή σε πορεία των 7 – 8 ωρών,είναι δύσβατο ενώ σε μερικά σημεία χρειάζεται κολύμπι.

Η Σπήλια: Την περίοδο της Τουρκοκρατίας είχε γίνει καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής. Οι ντόπιοι έφτιαξαν τα δικά τους κρυφά μονοπάτια και την μικρή σπηλιά που υπάρχει στο φαράγγι την χρησιμοποιούσαν για κρησφύγετο. Το καλοκαίρι του 1823 οι κάτοικοι προσπαθώντας να αποφύγουν την μανία των Τούρκων κρυφτήκαν και ταμπουρωθήκαν μες στο σπηλαίο. Οι Τούρκοι τους ανακάλυψαν, μη έχοντας άλλο τρόπο για να τους βγάλουν έξω έβαλαν μεγάλη φωτιά στην είσοδο της σπηλιάς με αποτέλεσμα να πεθάνουν όλοι από ασφυξία.

Ο βράχος της Μπολοβίναινας: Η Μπολοβίναινα ήταν από την Αγία Άννα μια ηρωική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης στην Εύβοια. Για να αποφύγει την σύλληψη από τους Τούρκους προτίμησε να πέσει από ψήλο βράχο στο φαράγγι του Νηλέα. Ο βράχος αυτός προς τιμήν της λέγεται της «Μπολοβίναινας». Επίσης και τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής το φαράγγι χρησιμοποιήθηκε για κρησφύγετο.

Διαδρομή: Στον δρόμο από την Χαλκίδα για την Λίμνη, μετά Στροφύλια δεξιά υπαρχή η έξοδος για το χωριό Κεράμεια. Το φαράγγι βρίσκετε στο δρόμο μεταξύ Κεράμεια – Παλαιόβρυση – Αγία Άννα. Στη διαδρομή από την Αγία Άννα μέσα στο χωριό στρίβουμε για Παλαιόβρυση – Κεράμεια.
Αποστάσεις: Από την Αγία Άννα 2 χιλιόμετρα, από την Χαλκίδα μέσω Κεράμεια 71 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 46 χιλιόμετρα μέσω Λίμνης. Από την Ιστιαία 43 χιλιόμετρα, μέσω Αγία Άννα, από το Πευκί 45 χιλιόμετρα, μέσω των χωριών Βασιλικά, Παπάδες, Αγία Άννα.

φαραγγι, Νηλέα, Αγία Άννα, faragi, NIlea, Agia Anna, φύση, αξιοθέατα, βουνά, φαράγγια, σπήλαιο, καταράχτες,εύβοια, fisi, fusi, axiotheata, vouna, fragia,spileo,evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Κεράμεια

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης