Στον όρμο Τρείς Μπούκες, που αποτελεί ένα ασφαλέστατο καταφύγιο από τους σφοδρούς βορείους ανέμους και λίγα μέτρα από την παραλία, βρίσκεται ο τάφος του Αγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρούκ (1887-1915) που πέθανε και τάφηκε εκεί σύμφωνα με τη μεγάλη του επιθυμία, στις 23-4-1915 σε ηλικία 28 χρονών όταν υπηρετούσε στο Αγγλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Στη βορειοανατολική άκρη του Χωριού κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο και στο εκκλησάκι Αγία Τριάδα σε μια ωραιότατη και περίβλεπτη θέση – πλατεία ορθώνεται το ορειχάλκινο άγαλμα προς τιμή του.
Το κύριο άγαλμα συμβολίζει την αιώνια ποίηση και σε δυο πλευρές της βάσης του, ανατολική και δυτική, υπάρχουν οι εξής επιγραφές:

“Το μνημείο τούτο ανηγέρθη τω 1930 δια διεθνών εράνων – και τώρα που της Αττικής είδα το άγιο χώμα ας πεθάνω – Ρούπερτ Μπρούκ”

Στη δυτική πλευρά της βάσης του είναι ανάγλυφη η προτομή του ποιητή και από κάτω η αφιέρωση:

“Στον Ρούπερτ Μπρούκ 1887 – 1915 στην αθάνατη ποίηση”

Το όλο έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Μ. Τόμπρο, ο οποίος όπως λέγεται, είχε σαν μοντέλο τον Αλέξανδρο Ιόλα, ένα νέο έφηβο, ώραίο και ανερχόμενο τότε χορευτή.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με ανάλογη αξιοπρέπεια στις 5 Απριλίου του 1931 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο και με την παρουσία πολλών ελληνικών και ξένων προσωπικοτήτων.

(απόσπασμα από το βιβλίο “Η Σκύρος” του Ναπολ. Εμμ. Ξανθούλη)

άγαλμα του Μπρούκ, Σκύρος, agalma toy Mprouk, Skyros, αρχαία, αξιοθέατα, εύβοια, arxaia, arxea, axiotheata, evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

χώρα, σκύρος

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης