Οχυρός λόφος 2 χιλ. Β. Α του χωριού Γιαννίτσι. Δεσπόζει στη μικρή παραλία,ένα φρούριο απόκοσμο δυσπρόσιτο με άπειρους θρύλους και παραδόσεις που απο στόμα σε στόμα φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, για κρυμμένους στη γη θυσαυρούς, για υπόγεια μυστική σύραγγα που οδηγεί στη θάλασσα κ.α .
Το φρούριο που προστάτευε το φυσικό λιμάνι των αρχαίων Κοίλων που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρχε στην περιοχή της σημερινής Λιμιώνας όταν η θάλασσα πριν μπαζωθεί απο το ποτάμι προχωρούσε βαθιά πολύ πέρα. Ένα φρούριο που έλεγχε την ανοικτή θάλασσα του Αιγαίου και τις ναυτικές διαδρομές προς την Μικρά Ασία,αλλά και το πέρασμα ανάμεσα στον Κάβοντόρο και την Άνδρο.Η οχύρωση του μεγαλύτερου μέρους της δυτικής πλευράς του κάστρου, εξασφαλίζεται απο τεράστιους γκρεμούς που βλέποντας τους σου προκαλούν ίλιγγο. Πρόκειται για σπουδαία φυσική οχύρωση με μια ομορφιά άγρια,ανεπανάληπτη.
Το αρχαίο κάστρο της φυλάγρας χρησιμοποιήθηκε και στο Μεσαίωνα. Ο Καταλανός ιστορικός Αντώνιος Ρούβιο Λιούκ σε μελέτη του για τα καταλανικά φρούρια στην Ελλάδα γράφει:
Άλλο ισχυρό φρούριο που κατείχαν οι Καταλανοί (Ισπανοί) στην Έυβοια ήταν της Φυλάγρας. Στις 11 Μαϊου 1321 μετά απο διαμάχη,υπογράφτηκε συμφωνία – ανακωχή ανάμεσα στους Ενετούς με τον τότε Βάϊλο της Ευβοίας και τους Καταλανούς ο μέν Αλφόνσος Φρειδερίκος υποχρεώθηκε να καταστρέψει τα τείχη του κάστρου της Φυλάγρας και να μην χτίσει άλλο κάστρο στήν περιφέρεια Καρύστου, οι δε Βενατσιάνοι να μην χτίσουν άλλο κάστρο ανάμεσα στα Άρμενα και την Κάρυστο. Είναι φανερό πως ότι σώζεται μέχρι σήμερα είναι ότι απόμεινε μετά το γκρέμισμα.

Φυλάγρα αρχαίο φρούριο, Μαρμάρι, Filagra arxaio frourio, Marmari, κάστρα, φρούριο,εύβοια, kastra, kastro, frourio,evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Γιαννίτσι

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης