Μώβ Σπήλαιο Εύβοια. Ένα νέο εντυπωσιακό ενάλιο βάραθρο εξερευνήθηκε από τα μέλη του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Όμιλου στην Νοτιοανατολική Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στους Ζάρακες με πρόσβαση οδικώς απο τα Μεσοχώρια.

Στο Βόρειο υποβρύχιο τοίχωμά του υπάρχουν φύκη χρώματος μωβ, απ’ όπου εμπνευστήκαμε το όνομά του. Πρόκειται για μία δολίνη δίπλα στην θάλασσα με δύο υποβρύχιες εισόδους. Το μέγεθος της είναι 15 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα μήκος (μετρήσεις από το google earth). Το ύψος από την επιφάνεια του νερού είναι περίπου 20 μέτρα το χαμηλότερο και περίπου 25 μέτρα το ψηλότερο. Υπάρχει σημείο πρόσβασης στην επιφάνεια του νερού σχετικά εύκολο (με χρήση σχοινιού για ασφάλεια). Ο πυθμένας του σπηλαίου χωρίζεται σε δύο μέρη το χερσαίο στο οποίο και φτάνεις με καταρρίχηση και το λιμναίο. Η λίμνη έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις με το σπήλαιο (μήκος πλάτος) και βάθος που κυμαίνεται από 10μ έως 20 μέτρα περίπου.

Η μία άκρη της λίμνης, προς τη μεριά της θάλασσας ενώνεται με αυτή σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι μια μεγάλη αψίδα βάθους 15 μέτρων και το δεύτερο είναι μια στενή σχισμή βάθους 3 μέτρων. Η άλλη άκρη της λίμνη, προς το βουνό έδειξε να συνεχίζει υποβρύχια (αμμώδης πυθμένας) οπότε πραγματοποιήθηκε σπηλαιοκατάδυση, απ’ όπου προέκυψε ότι συνεχίζει μόνο για 5 μέτρα περίπου.

Γενικά, το σπήλαιο είναι ένας μαγευτικός χώρος και αξίζει να τον επισκεφτούν όλοι οι σπηλαιολόγοι τουλάχιστον μια φορά!

Πηγή: http://www.notia-evia.gr/

Μωβ Σπήλαιο

Φωτογραφίες: Thalassa Diving School

Μώβ σπήλαιο, Mov spilaio,Μεσοχώρια,Mesoxoria, Ζάρακες, Zarakes, φύση, αξιοθέατα, βουνά, φαράγγια, σπήλαιο, καταράχτες,εύβοια, fisi, fusi, axiotheata, vouna, fragia,spileo,evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Στύρα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης
Σταύρος 02/07/2020 11:49
Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό

Το άρθρο είναι ανακριβές. Η πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε από άλλο σύλλογο κάποια χρόνια πριν. Ως προς το κομμάτι της πρόσβασης, αυτή χρειάζεται οπωσδήποτε σχοινί αν θέλει να κατέβει κάποιος με ασφάλεια, μιας και τα βράχια είναι σαθρά και πρέπει να κατέβει περίπου 15 μέτρα. Επίσης δεν υπάρχει μονοπάτι και η περιοχή δεν έχει την πιο εύκολη μορφολογία εδάφους. Καλό είναι σε μέρη που η πρόσβασή τους χρειάζεται τεχνικά μέσα, να το επισημαίνουμε επαρκώς και να μην δίνουμε τη θέση πρόσβασης δημόσια, γιατί μπορεί κάποιος που δεν γνωρίζει τους κινδύνους να επιχειρήσει να πάει και να εγκλωβιστεί ή να πάθει ατύχημα.

Άγγελος 18/08/2019 20:54
Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό

Το άρθρο είναι πολύ ωραίο, όμως το σημείο που δείχνει ο χάρτης είναι λάθος και αρκετά επικίνδυνο για κατάβαση. Το σωστό σημείο ειναι αυτό:
https://www.google.com/maps/@38.2863727,24.2558706,205m/data=!3m1!1e3