Ο Πύργος Δροσίνη ή Πύργος Γουβών, βρίσκεται στις Γούβες, σε ένα χωριό κοντά στο Αρτεμήσιο, στη βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, ενετικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο σε ύψωμα όπου δεσπόζει σε όλη την περιοχή.

Το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια τις εποχής είχε κάνει ένας σκλάβος που το ονομαζόταν Αχμέτ, μάλιστα λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισε την ελευθερία του. Η ιστορία αναφέρει ότι όσοι εργάσθηκαν έπαιρναν σαν αμοιβή λάχανα από τον πύργο του Αγά ο οποίος ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ αλλά και πολύ σκληρός.
Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρω από τον πύργο που λέει ότι κάποτε ο Ιμπραήμ Αγάς μετά από πολλά βασανιστήρια, έσφαξε με μαχαίρι κάποιον Άραβα υπηρέτη του. Μάλιστα το αίμα του Άραβα υπηρέτη για πολλά χρόνια έμεινε ανεξίτηλο στους τοίχους του δωματίου που έγινε το φονικό. Μετά λοιπόν από το Αγά ο πύργος πέρασε στα χέρια του παππού του ποιητή Δροσίνη το 1831 όπου εκεί μεγάλωσε και ο ποιητής Γ. Δροσίνης . Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο πύργος πουλήθηκε στους Αλέξανδρο Θεσύλλα και Βαπτιστή Δρόσο, οι οποίοι με τη σειρά τους τον πούλησαν στον Κωνσταντίνο Πετροκόκκινο, παππού του Γεώργιου Δροσίνη.

Σε αυτόν τον πύργο, πέρασε πολλά καλοκαίρια της ζωής του, ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης. Εδώ έγραψε αρκετά από τα ποιήματά του, όπως το “Μοιρολόι της Όμορφης” που μιλάει για την αγαπημένη του Ευμορφία Κόλλια. Η Μορφούλα ήταν μια απλή χωριατοπούλα, και ο πρώτος νεανικός έρωτας του ποιητή. Το ποίημα το έγραψε όταν έμαθε ότι την πάντρεψαν με το ζόρι με έναν ξυλέμπορο και ότι πέθανε από μαρασμό.

Σήμερα, ο πύργος ανήκει στον δήμο Αρτεμησίου και στις αίθουσές του εκτίθενται έργα λαϊκής τέχνης από την ευρύτερη περιοχή.

Πύργος Δροσίνη, Εληνικά, Pyrgos Drosini, Ellinika, κάστρα, φρούριο,εύβοια, kastra, kastro, frourio,evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Γούβες

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης