Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο Μητροπολητικός ναός της Χαλκίδας στον οποία τελούνται οι επίσημες γιορτές και τελετές. Βρίσκεται στην πλατεία του Αγ. Δημητρίου επί της οδού Αντωνίου Νεοφύτου και Μητροπόλεως. Στον χώρο αυτό επί Τουρκοκρατίας υπήρχε το Τουρκικό νεκροταφείο της πόλης.
Χτίστηκε το 1837 αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Ο ναός είναι έχει χαρακτηριστικά δείγματα του ρυθμού βασιλικής με τρία κλίτη. Είναι πετρόχτιστος και εξωτερικά υπάρχουν μαρμάρινες πλάκες, που στολίζουν την προσοψή του. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο ναός έχει χτιστεί σε θέση βυζαντινού ναού. Τις μαρτυρίες αυτές ενισχύει το γεγονός ότι στο πίσω μέρος του ναού κάτω από το ιερό, υπάρχει κατακόμβη με παρεκκλήσι.
Σήμερα , μετά από πολύχρονες επισκευές , ο ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και σε συνδυασμό με την ανάπλαση της πλατείας και τα πολλά παλαιά αρχοντικά που βρίσκονται γύρω του , έχουν μετατρέψει την περιοχή σε ένα στολίδι της πόλης.

Μητροπολητικός, Ναόσ Αγίου Δημητρίου, χαλκίδα, Mitropolitikos, Naos Agiou Dimitriou, Xalkida, εκκλησία, εκκλησίες, εύβοια, ekklisia, ekklisies, evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Αντωνίου

Ιστός:
Επικοινωνία με Email
ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης