Η ηλεκτρονική, συρταρωτή, τοξωτή γέφυρα του Ευρίπου, αποτελεί σημείο αναφοράς για την Εύβοια και κυρίως για την πρωτεύουσά της την Χαλκίδα στην οποία ευρίσκεται.

Αποτελεί μέρος του ονόματος που επικρατεί για τη Χαλκίδα τη Βενετοκρατούμενη εποχή. «Από την παραφθορά του Εύριπος σε Εγριπος στην αιτιατική (εις τον Έγριπον) προέκυψαν διάφορες παραλλαγές όπως Negripo… Negrepo, Negreponte και τέλος Negroponte, που επικράτησε, ενώ το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας (-ponte) υποτίθετε ότι αναφέρεται στη γέφυρα που ένωνε την πόλη με την αντίπερα Βοιωτική ακτή»

Όπως κάθε γέφυρα αποτελεί μέσον διάβασης από την Βοιωτική ακτή στην Εύβοια και αντίστροφα. Μέσω αυτής επιτυγχάνεται τόσο η συγκοινωνία των αυτοκινήτων, όσο και η επικοινωνία των ανθρώπων. Φέρνει και παίρνει. Αναπτύσσεται το εμπόριο, ανταλλάσσονται γεωργικά, κτηνοτροφικά, ορυκτά και κάθε είδους προϊόντα, αλλά και ιδέες, απόψεις, πολιτισμός.
Για τους Χαλκιδείς η γέφυρα είχε ιδιαίτερη σημασία. Άλλοτε τους έπαιρνε μακριά και τους πίκραινε – μετανάστευση, ναυτικά ταξίδια- και άλλοτε τους έφερνε πίσω νοσταλγούς του τόπου τους.

Πολλές φορές οι κάτοικοι της Χαλκίδας συγκεντρώνονταν στην περιοχή της γέφυρας και απολάμβαναν εκεί με την δροσιά της θαλάσσιας αύρας, τις λαϊκές δημόσιες διασκεδάσεις, γιόρταζαν την ναυτική εβδομάδα με μουσική που έπαιζε «η Μουσική του Ναυτικού απαρτιζόμενη εκ τριάκοντα και πλέον οργάνων με αρχιμουσικό τέλειον εις τας γνώσεις και με επιτυχή εκτέλεσιν όλων των παιανιζομένων τεμαχίων …»

Άλλωστε η Γέφυρα πάντα αποτελούσε το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Χαλκίδας, που αποτελούσε «γραφικό θέαμα» και πρόσφερε ευχάριστες στιγμές στους τουριστικούς επισκέπτες της πόλης.

πολιτισμός,παλιά γέφυρα,Χαλκίδα, εύβοια, politismos, palia gefira,Xalkida, evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Παλαιά Γέφυρα Χαλκίδας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης