Ο Φάρος της Χαλκίδας, ηλικίας 130 χρόνων, είναι εγκατεστημένος στο ακρωτήριο της Κακής Κεφαλής.Το Eλληνικό Φαρικό δίκτυο αριθμεί σήμερα 120 παραδοσιακούς φάρους μέσης ηλικίας περίπου 2 αιώνων. Μόνον οι 20 βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 30.
Ο φάρος της Χαλκίδας πήρε το όνομα του – Φάρος της Κακοκεφαλής – από το ακρωτήριο στο οποίο έχει κατασκευαστεί και ονομάζεται Κακοκεφαλή. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας εκεί ήταν στημένες οι αγχόνες που κρεμούσαν τους Χριστιανούς.
Κατά τη διάνοιξη οχυρωματικών τάφρων από τους Γερμανούς κατά την κατοχή, βρέθηκαν λείψανα που ανήκουν στην εποχή του Χαλκού,καθώς και λίγα νεολιθικά λείψανα. Βρέθηκαν ακόμη Ελληνιστικοί και Κλασικοί τάφοι. Πιστεύεται ότι εκεί ήταν τα αρχαία χωνευτήρια μετάλλων από τα οποία έβγαινε ο χαλκός και το σίδερο.

Ο Φάρος της Κακής Κεφαλής κατασκευάστηκε το 1886. Το ύψος του πύργου του είναι 12 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 21 μέτρα.Εκπέμπει δύο κόκκινες αναλαμπές ανά 18 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για ένα παλιό πέτρινο κτίριο – κάστρο που διαθέτει τέσσερα μικρά δωμάτια, τουαλέτα και κουζίνα.Ο πύργος του φάρου είναι τετράγωνος, λεπτός, χτισμένος με αρμολογημένη πέτρα.
Είναι από τους ελάχιστους επανδρωμένους φάρους – μόλις έξι – του ελληνικού Φαρικού Δικτύου. Στην Εύβοια υπάρχουν δέκα πέτρινοι φάροι ανάμεσα στους οποίους είναι ο φάρος Αυλίδας, ο φάρος Μανδήλι Καρύστου, ο Φάρος Βασιλίνας.

Το ακρωτήρι της Κακής Κεφαλής στην Χαλκίδα όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος φάρος έχει διαμορφωθεί σε πάρκο και πλέον ονομάζεται Πάρκο Υποσμηναγού Δημήτριου Στρατάκια προς την τιμήν του υποσμηναγού που σκοτώθηκε το βράδυ της 30 Σεπτεμβρίου 1997, στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σκύρου, λόγω πτώσεως του αεροσκάφους του Mirage 2000.

πολιτισμός, ο φάρος της κακοκεφαλής,Χαλκίδα ,εύβοια, politismos, o faros tis kakokefalis, Xalkida,evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Χαλκίδα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης