Τα αξιοθέατα της Χαλκίδας

Τα αξιοθέατα της Χαλκίδας

Απέχει σχεδόν μια ώρα από την Αθήνα και αποτελεί πολυαγαπημένο προορισμό για citytravel, που όμως σου δίνει την εντύπωση πως έχεις απομακρυνθεί πολύ από την πολύβουη πρωτεύουσα. Είναι όμορφη, έχει πάρα πολλά πράγματα να απολαύσεις και είναι ιδανική ακόμα και για ένα σύντομο καφεδάκι αν δε διαθέτεις πολύ χρόνο. Η υπέροχη Χαλκίδα σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Σας συγκεντρώσαμε τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, να δείτε, να γευτείτε στην όμορφη πρωτεύουσα της Εύβοιας, με σκοπό να σας ξεσηκώσουμε για μία μίνι απόδραση Σαββατοκύριακου ή έστω μια ημερίσια εκδρομή!

 

 • Η παλιά και η νέα γέφυρα
  Αποτελούν χαρακτηριστικά σύμβολα της πόλης. Με την κατασκευή της νέας γέφυρας που ολοκληρώθηκε το 1993 μειώθηκε η κίνηση προς την είσοδο της Χαλκίδας και το ταξίδι έγινε πιο σύντομο. Ωστόσο, η παλιά γέφυρα του 1962 τραβά ακόμα την προσοχή με τη γραφικότητά της και την όμορφη θέα που προσφέρει προς την πόλη και τη νέα “ανταγωνίστριά” της. Το ότι μπορείς μάλιστα να κατέβεις για να τα θαυμάσεις με την ησυχία σου, την κάνουν πιο αγαπητή στους ταξιδιώτες.

Παλαιά Γέφυρα Χαλκίδας Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας

 • Η παλίρροια του Ευρίπου
  Αν σταθείς στην παλιά γέφυρα πάνω από το κανάλι του Ευρίπου και κοιτάξεις τα νερά θα εντυπωσιαστείς από το γνωστό πλέον φαινόμενο “των νερών της Χαλκίδας”, που αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες. Ενδιάμεσα παραμένουν 8′ σταθερά και έπειτα αλλάζουν κατεύθυνση και πλέουν ανάποδα απ’ ότι έκαναν. Το φαινόμενο εξηγείται επιστημονικά και συνδέεται με τη θέση του φεγγαριού και την επίδρασή του στον υδάτινο όγκο, αλλά παραμένει εντυπωσιακό για μικρούς και μεγάλους που σπεύδουν στη γέφυρα ανυπομονώντας να είναι η σωστή στιγμή για να δουν την αλλαγή.

Παλίρροια Χαλκίδας

 • Το Κάστρο του Καράμπαμπα
  Ένα Ενετικό Κάστρο του 1204 με ένα μεγάλο μέρος των τειχών να στέκεται στη θέση του και η υπέροχη θέα είναι καλοί λόγοι για να ανηφορίσεις προς το Κάστρο του Καράμπαμπα, που είναι χτισμένο στο λόφο της βοιωτικής ακτής, σε στρατηγική θέση καθώς ελέγχει το στενό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας.

Κάστρο Καράμπαμπα Χαλκίδα

 • Καφεδάκι και περπάτημα στην παραλία
  Επιβάλλεται! Κατά την επίσκεψή σας στη Χαλκίδα πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσετε στον κεντρικό πεζόδρομο και να απολαύσετε έναν καφέ σε μία από τις πάμπολλες καφετέριες που λειτουργούν εκεί.

Παραλία Χαλκίδας

 • Το Κόκκινο Σπίτι
  Αν περπατήσετε μέχρι κάτω χαμηλά τον πεζόδρομο της Χαλκίδας θα το δείτε να δεσπόζει στο κρηπίδωμα της βόρειας πλευράς της παραλίας. Πρόκειται για το εντυπωσιακό αρχοντικό της οικογένειας Μάλλιου που τραβά τα βλέμματα με το χαρακτηριστικό χρώμα, τις μαρμάρινες λεπτομέρειες, τα αετώματα. Οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες θαυμάζουν και το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Φλέγγας που το έχτισε το είχε προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο στο βράχο που βρέχεται από τρεις πλευρές. Σήμερα το οίκημα στεγάζει την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.

Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδα

 • Το Δημαρχείο
  Αξίζει απλά να το δείτε γιατί είναι ένα υπέροχο κτίσμα. Πρόκειται για ένα τριόροφο νεοκλασικό κτίριο με στοιχεία μπαρόκ. Αγοράστηκε το 1904 από τον έμπορο με το όνομα Κότσικας ως παλιό εργοστάσιο που ήταν και δύο χρόνια μετά στην ίδια θέση υψώθηκε το πανέμορφο αυτό κτίριο που σήμερα αποτελεί και το Δημαρχείο της πόλης.

Δημαρχείο Χαλκίδας

 • Το Λαογραφικό Μουσείο
  Στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέμειναν από το ιστορικό κάστρο Νεγκρεπόντε. Η μία φιλοξενεί φορεσιές, εργόχειρα, εικόνες και τάματα από την Εύβοια και τη Σκύρο, στη δεύτερη παρουσιάζεται μια γειτονιά της Χαλκίδας με το μεσοαστικό σπίτι των αρχών του 20ου αιώνα και κάποια εργαστήρια της πόλης, και στην τρίτη προβάλλονται σκηνές από την αγροτική ζωή, τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν ο γεωργός, ο τσοπάνης, ο μελισσοκόμος, η υφάντρα.

Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας

 • Οι Καμάρες
  Το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, θα το συναντήσετε στη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας, στην περιφερειακή οδό. Πρόκειται για έργο που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι για την εξυπηρέτηση ύδρευσης της πόλης και διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Σώζονται 12 ακέραιες καμάρες με αψίδες και 3 κολώνες χωρίς αψίδες. Το σκηνικό είναι εντυπωσιακό και θα τραβήξει την προσοχή σας αν περάσετε από εκεί, κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε και φωταγωγείται.

Καμάρες Χαλκίδας