Η μαγεία των “τρελών νερών” στη Χαλκίδα

Η μαγεία των “τρελών νερών” στη Χαλκίδα

Η μαγεία του  φαινομένου των “τρελών νερών” στη Χαλκίδα.
Είναι σίγουρα μαγευτικό και αποτελεί πόλο έλξης των πολιτών αλλά και επισκεπτών του νομού η εναλλαγή των ρευμάτων.Κατά καιρούς πολλοί έχουν προσπαθήσει να το ερμηνεύσουν.  Εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις.Οι λόγοι που προκαλούν την εναλλαγή αυτή των ρευμάτων παραμένουν ακόμα άγνωστοι.
Ωστόσο η πιο αποδεκτή σήμερα εξήγηση είναι η ύπαρξη παλιρροιακών κυμάτων.  Από το Αιγαίο εισέρχονται κύματα στον Ευβοικό από τη Βόρεια και από τη Νότια πλευρά. Η άφιξη του Νότιου κύματος  στο δίαυλο του Ευρίπου σε 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα του ερχόμενου από Βορρά. Αυτό κάνει τους  νότιους εισερχόμενους υδάτινους όγκους να ανεβάζουν εκεί τη στάθμη κατά 30-40 εκατοστά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το φαινόμενο λοιπόν του Ευρίπου και η μαγεία του  φαινομένου των “τρελών νερών” στη Χαλκίδα είναι μοναδικό στην Ελλάδα.  Συμβαίνει κάθε 6 ώρες.  Aντιστρέφονται οι συνθήκες και έτσι η άμπωτη διαδέχεται την πλημμυρίδα.Την εναλλαγή των νερών μπορείτε να παρατηρήσετε και στο παρακάτω βίντεο. Ακόμα καλύτερα με μία επίσκεψή σας στην Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας και στον πορθμό.Ιδανική στιγμή είναι το βράδυ,η ώρα που ανοίγει η συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου για τη διέλευση καϊκιών και ιστιοπλοικών.

Η μαγεία των "τρελών νερών" Χαλκίδα Η μαγεία των "τρελών νερών" Χαλκίδα