Η αρχαία πόλη Κήρινθος βρίσκεται σε λόφο, νότια της παραλίας της Κρύας Βρύσης, στις ανατολικές ακτές της βόρειας Εύβοιας. Ήταν χτισμένη σε πανέμορφη τοποθεσία, σε λόφο πάνω από την θάλασσα, οποιός κάποτε σχημάτιζε χερσόνησο. Λόγω της θέσης της ο Όμηρος της αποκάλεσε “έφαλος” (πάνω από την θάλασσα), ενώ ο Σκύμνος “ενάλια” (μέσα στη θάλασσα). Το όνομα της πόλης πιθανόν να προέρχεται από το λουλούδι Κήρινθος.

Η πρώτη γραπτή αναφορά για την πόλη γίνεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, όπου και χαρακτηρίζεται ως “έφαλος”, δηλαδή χτισμένη πάνω στη θάλασσα. Η πόλη ήταν ήδη γνωστή από τα χρόνια της Αργοναυτικής Εκστρατείας, μιας και ο Κάνθος, γιος του Κάνηθου και εγγονός του Αβαντα, βασιλιάς της πόλης, συμμετείχε σε αυτή. Ο Κάνθος πέθανε αναζητώντας τον Ηρακλή στις ακτές της Λιβύης, χωρίς να ξαναδεί την πατρίδα του.

Σύμφωνα με το μύθο, ιδρυτής της πόλης ήταν ο Κόθος. Ο Κόθος επισκέφτηκε το μαντείο των Δελφών για να ζητήσει τη συμβουλή του σχετικά με τον αποικισμό που σχεδίαζε στην Εύβοια. Το μαντείο του απάντησε ότι για να πετύχει η αποστολή θα έπρεπε να αγοράσει γη από το νησί. Όταν έφτασε στην Εύβοια και περπατούσε στην παραλία είδε κάτι παιδιά να παίζουν και έκατσε μαζί τους. Ο Κόθος τους έμαθε νέα παιχνίδια, και μόλις είδε ότι άρεσαν στα παιδιά, τους πρότεινε να τους τα πουλήσει για μια χούφτα χώμα.

Σύμφωνα με ερευνητές, ιδρυτές της πόλης ήταν Θεσσαλοί της Ιστιαιώτιδας, που διώχτηκαν από την πατρίδα τους, πέρασαν στην Πελοπόννησο, και από εκεί πάλι διωγμένοι βρέθηκαν στην Εύβοια. Αρχηγός των Θεσσαλών ήταν ο Νηλέας. Περνώντας από την Θήβα, παντρεύτηκε τη κόρη του Αμφίωνα και της Νιόβης, Χλωρίδα. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Μεσσηνία όπου ίδρυσε την Πήλο, και μετά τον πόλεμο με τον Ηρακλή σκοτώθηκε αυτός και τα παιδιά του. Ο μόνος που γλύτωσε από τα παιδιά του ήταν ο Νέστορας. Ο Νέστορας πέρασε στην Εύβοια, και αφού ίδρυσε την Κήρινθο, έδωσε στο διπλανό ποτάμι το όνομα του πατέρα του.

Είναι άγνωστο το πως ή το πότε καταστράφηκε η Κήρινθος. Το σίγουρο είναι ότι μετά τους Τρωικούς πολέμους η πόλη τυλίγεται από σιωπή. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι έχασε την αξία της όταν η εμπορική δραστηριότητα μεταφέρθηκε στις δυτικές ακτές του νησιού. Τελευταία αναφορά σε αυτήν έγινε από τον Θεογνίς, αρχαίο ποιητή, όταν αυτή καταστράφηκε. Σύμφωνα με τον ποιητή, η πόλη καταστράφηκε λόγω πολιτικών αναστατώσεων εντός του νησιού, όταν τύραννος της Χαλκίδας ήταν ο Φόξος.

Δείτε επίσης εδώ για την αρχαία Κήρινθο από το blog Προκοπι

Δείτε επίσης εδώ άρθρο για την ανάδειξη της αρχαίας Κηρίνθου

Δείτε επίσης εδώ την παραλία Κρύα Βρύση δίπλα στην αρχαία Κήρινθος

αρχαία, Κήρινθος, αξιοθέατα, Μαντούδι, Mantoudi, εύβοια, arxaia, arxea, Kirinthos, axiotheata, evia

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Κρύα Βρύση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Αφήστε μια κριτική

Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας, το σχόλιό σας και τη βαθμολογία σας με αστέρια στον πίνακα αξιολόγησης
ΚΓΜ 06/08/2021 15:36
Τιμή
Τοποθεσία
Προσωπικό
Υπηρεσίες
Φαγητό

ΔΕΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΛΑΘΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΠΡΗΓΕΙΤΑΙ:
της αποκάλεσε “έφαλος” > την αποκάλεσε “έφαλο”
όπου ίδρυσε την Πήλο> όπου ίδρυσε την Πύλο
μετά τους Τρωικούς πολέμους > μετά τον Τρωικό πόλεμο
έγινε από τον Θεογνίς > έγινε από τον Θέογνι